Projekt

Julie Jakobsen,

volontør i Cameroun efteråret 2023

Julie Jakobsen


volontør i Camroun efterår 2023


Julie Jakobsen fra Farsø var de sidste tre måneder af 2023 påsit livs rejse til Cameroun i Afrika. Julie, der blev student sommeren 2023,var udsendt volontør gennem menighedsrådene gennem Kirken-i-Verden-komitéen iVesthimmerlands provsti. Her fortæller hun om sine oplevelser. Julie vil i januar-februar-martsmåned 2024 tage ud til konfirmander, kaffe- og sognemøder o.m.a. i kommunen ogfortælle om mødet med en noget anderledes og fremmedartet kultur.

Hver søndag var vi til gudstjeneste i én af de 6 lutherskekirker i Yaounde. Kirkelivet i Cameroon står i stærk kontrast til detherhjemme, idet der bugner af sang, dans og musik, som skaber en helt særligenergi og følelse af samhørighed og glæde. Gudstjenesterne varede typisk mellem2 og 4 timer, men musikken og stemningen fik det til at føles markanthurtigere! Til vores første gudstjeneste i vores lokale kirke, sang vi"Det lille lys jeg har” sammen med kirkekoret og bandet foran enforsamling på 450 mennesker, hvilket resulterede i stor applaus!<spanstyle='color:black'>

Generelt brugte vi meget tid sammen med præstefamilien, somboede ved siden af os. Tiden gik med alt fra hårklipning, madlavning, tøjvask ihånden og opvask i baljer udendørs til hyggeaftener med ludo, fodboldkampe meden vandflaske som bold og tegnerier i mine medbragte malebøger. Vi blev altsåret involverede i børnenes liv, og var flere gange med til repetitions-time medden ældste søn, 17-årige Joshua, som foregik på et college. Han går ialmindelig skole fra 7.30-16, og tager direkte hen til college for ekstraundervisning fra 16-18.30. College var dog ikke udstyret med lys i lokalerne,så når solen gik ned kl. 18, tændte alle lommelygterne på mobiltelefonerne, forstadig at kunne følge med i undervisningen på tavlen.<spanstyle='color:black'>

En del af vores fastlagte program var undervisning af kvinder ogungdomsgrupper i de 6 forskellige lutherske kirker, hvor vi underviste i danskkultur. Formålet var at fremme gensidig forståelse for hinandens forskelligekulturer og måder at leve på, og en debat om, hvilke dele af hver kultur, derkunne berige den andens. Især kvinderne var nysgerrige på forskellen iægteskab, eftersom det ikke er normen i Danmark at manden finansierer helebrylluppet og giver diverse dyr til kvindens familie, som det ellers ertradition i Cameroun.

Udover at undervise kvinder og unge, underviste vi børn iengelsk 3 gange om ugen. Da børnene, der var i alderen 6-14 år, allerede havdetilbragt 8 timer i skole da vores undervisning begyndte, mundede det typisk udi en god blanding af læring, lege, konkurrencer, høje grin og generelhygge. 

I vores fritid besøgte vi ofte folk fra menigheden i Mimboman,som var det kvarter vi boede i. Blandt andet besøgte vi kirkens korleder ogforsanger, hvor vi blev forkælet med afrikanske delikatesser som beignet ogbouille, som er en sød peanut grød serveret med en friturestegt dejbolle vedsiden af. Vi hjalp også med at lave Couscous, som er en bolle lavet på majsmelog vand, og kræver god armstyrke og giver sved på panden at lave. Maden blevselvfølgelig nydt siddende på gulvet med tallerkenen i skødet på bedst afafrikansk vis.

Regnsæsonen i Yaounde varer 3 måneder, som var netop de 3måneder, jeg var afsted. Det betød heftig og pludselig regn stort set hveraften, hvilket resulterede i strømafbrydelse hver anden dag, ofte aftensmad imørke og sjældent tørt nyvasket tøj, da det altid hang til tørre udenfor. Vifik dog altid det bedste ud af det, og blev gode til at aflæse vindens blæsen ipalmetræerne, og derudfra vurdere om vi skulle tage vores vasketøj ned! Når detregnede i Cameroun, blev camerouanernes hverdag fuldstændig sat på pause,indtil regnen stoppede, og man igen kunne genoptage sine daglige gøremål. Detpassede godt ind i camerouanernes hverdag, idet fænomenet “african time” dyrkesmeget i forvejen, og stress og jag ikke eksisterer. Det var dog enkulturforskel, som vi skulle vænne os meget til, men lærte at holde af.<spanstyle='color:black'>

På vores rejse prioriterede vi at se forskellige monumenter ogbesøge Cameroons nationalmuseum, for netop at lære mere om Camerouns historie,og høre om de over 200 forskellige stammer og tilhørende sprog og traditioner.Det var interessant at lære om, specielt fordi de mennesker vi brugte mest tidmed, vores guides Deborah og David og vores chauffør Sise allesammen kommer fraforskellige stammer, og dermed har forskellige modersmål og specielletraditioner - som de i øvrigt gerne ville inddrage os i! Blandt andet var vi,sammen med vores chauffør Sise, til Gizka koncert, som er en stamme med entraditionel dans, hvor man ryster skuldrene rigtig hurtigt! Det var noget sværtfor os, men de synes vi var seje, at vi forsøgte os med dansen.

____________________________________________________________________

Christian Ole Haslund - volontør 2018 - fortæller om sine oplevelser

At være volontør og arbejde frivilligt har været en kæmpe oplevelse og den største - og bedste – udfordring, jeg nogensinde har givet mig selv. Grunden til, at jeg ville være volontør var, at jeg nu ikke bare har oplevet et andet land, men også levet i et.

 

Jeg har lært meget under mit ophold, både om mig selv, Tanzania og dets befolkning.

 

Jeg kan nu snakke et nyt sprog. Jeg kan begå mig i en ny kultur, og jeg har set hverdagen og livet fra et helt nyt perspektiv.

Jeg har opdaget, hvor privilegeret jeg selv er, særligt fordi jeg er i stand til og har mulighed for at gøre noget godt for andre. Om det har været at lave legeplads, spille fodbold eller blot at give opmærksomhed, er jeg altid blevet budt velkommen og har modtaget stor taknemmelighed – selv for den mindste gerning.

 


Efter opholdet holder jeg nu foredrag, og det er dejligt at få lov til at sætte ord på alle de indtryk og oplevelser, jeg har fået i løbet af mit ophold.

Jeg er superglad for, at jeg har fået denne fantastiske mulighed. Det, at man får lov til at hjælpe i et andet land, der har brug for hjælp, er jo en kanon oplevelse.

 

Christian Ole Haslev, volontør 2018


Herunder billeder og et par af de breve, Christian sendte hjem under sit ophold

7. november 2018:

Hilsen fra Peter’s Hause i Tanzania.

Hverdagen er helt fantastisk, dagen starter med, at der er morgenmøde kl. 9, her fortæller vi så, hvad der skal ske i løbet af dagen.

I tiden er Peter og jeg startet på at lave kister, det har der været store problemer med, vi har blandt andet brugt de første to uger på at få alle maskiner til at virke.

Det er en super oplevelse og vi har snart den første kiste færdig, og så skal Peter og jeg lære de andre snedkerdrenge, hvordan man laver flere.

Vi arbejder fra kl. 9 til kl. 13, hvor der så er frokost, lavet af vores dejlige Dada/søster. Bestående af ris og for det meste bønner.

Herefter fortsætter arbejdet til kl. 15-16 og så er der fyraften, normalt er jeg i volontørhuset, for at slappe lidt af inden klokken bliver 17-18, hvor der spilles fodbold en time eller to, og så er der aftensmad kl. 19. Kun onsdag er der kød, som regel fisk, det er helt fint.

Efter vi har spist, plejer vi at tage et spil ski-bo, som vi har en lille turnering i, vi to volontør drenge mod de to volontør piger. (pt. taber drengene) Efter dette er der aftensandagt.

Efter andagt går vi op og siger godnat til børnene, dette plejer som regel at tage en time eller to.

Så er det også ved at være sengetid for os, men det er her vi normalt tager et bad, får set en film eller bare hygger og snakker om dagen.

M.v.h.
Christian Haslev

23. november 2018

Kære alle

 

I tiden har jeg rigtig travlt, så de andre har taget min undervisning,

jeg har lavet et nyt design på kisten, har lavet et eksemplar,

der skal laves skoreoler til alle børnene, det tager sin tid,

så i tiden er der masser arbejde, det er super dejligt.

 

I sidste måned blev jeg færdig med legepladsen i Sumbawanga og

i sidste uge blev legepladsen i Kipili færdig, den sender jeg nogle billeder

med fra.

 

Mange hilsener fra Tanzania

Christian Haslev

 

Er du interesseret i at høre mere om at blive volontør, kontakt:


Provst Hanne Petersen

Vesthimmerlands Provsti

Kirkeplads 6, 9600 Aars

Tlf nr. 98661027 / 96369732

mail: vesthimmerlandsprovsti@km.dk